Øl brygning. Tilbage
Hjemmebryg har i manges ører stadig et lidt tarveligt indtryk. Og det stammer nok fra de brygkit man tidligere, og stadig kan, købe. Men dette noget uheldige renommé er ikke velfortjent. Utrolige smagsvarianter kan opnås. Og er det svært? Nej, det er forbavsende let. Man kan vælge at følge en opskrift, og sågar købe ingredienserne afmålt efter opskriften. Med den ballast er det som at lave en gryderet.
Et område man skal være meget påpasselig med er hygiejnen. Når man brygger øl, udnytter man ølgæret. Men er der andre gær typer og andre mikroorganismer tilstede, løber man en stor risiko for, at utilsigtede smagskomponenter vil bliver dannet. Og hvor kommer disse fremmede og forurenende mikroorganismer fra? Såmænd fra vores omgiverser. De findes overalt i luften og på ikke rengjorte redskaber.
Heldigvis er det let at holde forureningen på et lavt og ubetydeligt niveau. Grundig rengøring med opvaskemiddel, brug af klorin og ved at koge vandet er effektive midler mod forurening.
Og udstyr skal man også have. Først og fremmest skal man anskaffe sig nogle store gryder. Jeg selv har fået fat i et par gamle 10 liters gryder, dem har jeg tre af. Er det gamle gruekedler du har, sørg så for, at du får eventuelle kalksæber væk fra grydens inderside. Og det kan bedst gøres med en gang knofedt.
Og så til selve brygudstyret. Jeg selv har købt en brygspand og et gærrør, som der ses på ovenstående billede. Ja, mere avanceret behøver det ikke være.
Hvis du har fået blod på tanden kan jeg anbefale Brygladen i Vejle. På deres hjemmeside kan du finde opskrifter, købe brygudstyr samt de ingredienser du måtte have brug for.
Jeg må dog advare dig om, at det ikke er billige øl du når frem tid. Så er du ude efter discount øl, bør du i stedet smutte syd for grænsen. Er du derimod til øl, der skal nydes og drikkes med stor fornøjelse, så skulle du prøve at lave din egen øl.